Bawang putih dan bawang merah sinonim dengan semua orang terutama yang terlibat dalam bidang masak memasak. Tidak kira sama ada dia tukang masak profesional atau sekadar seorang ibu yang biasa masak di dapur. ‘Bawang Putih Bawang Merah’ juga telah menjadi tajuk bualan ramai wanita yang suka menonton TV baru-baru ini, gara-gara satu cerita yang digarap menggunakan tajuk itu.
Dalam realiti kehidupan selabu bawang putih dan bawang merah itu, amatlah besar jasa mereka kepada dunia perubatan alternatif, kalau dianggapkan perubatan modern itu sebagai yang utama. Pada dasarnya dunia perubatan modern adalah percambahan dari dunia perubatan tradisional yang telah bergerak begitu pantas meninggalkan asasnya itu jauh di belakang.
Kali ini saya mahu bicara sedikit tentang kelebihan bawang putih yang memang terkenal itu.
BAWANG PUTIH
Nama botani : Allium sativum
Garlic Sayings:
"Tomatoes and oregano make it Italian; wine and tarragon make it French. Sour cream makes it Russian; lemon and cinnamon make it Greek. Soy sauce makes it Chinese; garlic makes it good!" -
"A nickel will get you on the subway, but garlic will get you a seat." - Old
Diadaptasi dari All About Garlic dalam website: http://whatscookingamerica.net/garlictips.htm
Setiap labu bawang putih mengandungi 6-30 ulas mengikut variti. Sejak beberapa kurun yang lalu, bawang putih sudah digunakan dalam perubatan kerana kualitinya itu. Seawal tahun 4500SM, Khnoum Khoufouf yang membina piramid dalam kurun itu adalah di antara orang terawal yang menemui khasiat bawang putih. Beliau telah mengarahkan semua pekerjanya mengambil bawang putih untuk meningkatkan kecergasan mereka. Maklumlah bukan senang nak bina piramid. Selepas itu Hippocrates(460-357SM) mengesyorkan bawang putih digunakan dalam mengubati penyakit usus.
Bawang putih dipercayai dijumpai di Asia Tengah dan dengan itu telah digunakan secara meluas di
KANDUNGAN | PERATUS |
Kelembapan | 62 |
Kabohidrat | 29.8 |
Protin | 6.3 |
Lemak | 0.1 |
Mineral | 1 |
Serat | 0.8 |
*Makulmat dipetik dari Buku ‘Herbs That Heal’ oleh H.K. Bakhru.
Bawang putih mengandungi mineral dan zat seperti kalsium, kalium, fosferus, ferum, thiamin, riboflavin, niacin, vitamin C dan lain-lain seperti sulfur, selenium. Bawang putih juga mengandungi phitokimia dan essential oil, allyl propyl disulfit, allicin, allisatin I dan allisatin II, semuanya amat berguna dalam perubatan.
http://whatscookingamerica.net/garlictips.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Garlic
Selain sebagai perencah dalam masakan, bawang putih digunakan dengan meluas dalam perubatan. Contohnya untuk mengubati jerawat. Tenyeh sikit bawang putih yang di lenyek, sebaiknya pada jerawat yang baru tumbuh. Ouch…. Ia pedih namun berkesan, mungkin meninggalkan sedikit kesan kehitaman. Bersabar….. kesan itu akan hilang dan tidak meninggalkan parut. Pantang larang jerawat ialah jangan gatal tangan nak meraba dan memicitnya sebelum waktunya. Dan jaga makanan harian. Kalau langgar pantang, tak gerenti. Tahukah anda bahawa di tangan dan muka anda terdapat ribu-ribu dan juta-juta mikoorganisma yang sentiasa berusaha membuat kita tidak cantik dan kacak?
Secara amnya bolehlah dikatakan bahawa bawang putih amat baik untuk jantung, sebagai makanan kepada rambut, membuka selera makan, memberi kekuatan dan kecergasan. Apa lagi yang kita mahukan dari seulas bawang putih yang tidak berdosa tetapi sering dituduh dan dipersalahkan kerana menyebabkan bau badan(BO) yang kurang enak itu. Bukan bawang putih yang buat bau tu….. tapi kandungan sulfur di dalamnya. Alaaah..... menyalahkan sulfur pulak.
Kalau masih enggan makan yang mentah, kita boleh mendapatkannya dalam bentuk pressed garlic (tablet) atau garlic oil (kapsul) di farmasi. Semuanya untuk membantu mengurangkan kesengsaraan menanggung sesuatu penyakit. Kita hanya mampu berusaha Allah juga yang menyembuhkannya. Tidak salah mencuba.